FİZYOTERAPİ
Modern tıpta yer alan hemen her daldaki hastalığın kas ve iskelet sistemine verdiği zararları ortadan kaldırmak ve hastayı iyileştirmek için kullanılan fizyoterapi, hastaların günlük hayata bir an önce dönüş yapabilmesini sağladığından iyileşme sürecinde büyük bir önem taşıyor. Fizik tedavi uzmanları tarafından konulan tanılar doğrultusunda fizyoterapistler hasta için uygun aktivite programını oluşturarak gerekli fizik tedavi uygulamasını başlatıyor.
Isının kas ve iskelet üzerindeki etkisinden yararlanılan fizyoterapide fiziksel engeli olan bölgeye bazen sıcak bazen de soğuk uygulamalar yapılıyor. Öte yandan bazı aktif ve pasif egzersizler de fizyoterapinin etkili olmasında büyük bir önem taşıyor. Aktif egzersizler ile kastedilen, hastanın bizzat kendi yaptığı egzersizler iken, pasif egzersizler ise fizyoterapist tarafından hastaya yaptırılan egzersizler olarak açıklanıyor.
Fizyoterapinin Amaçları Nelerdir?
Hastalara fizyoterapi uygulanarak temelde kas ve iskelet sistemindeki bozuklukların giderilmesi amaçlanıyor. Ancak biraz daha özele inildiğinde fizik tedavinin hedefleri şu şekilde sıralanıyor:
-
Vücudun başta bel, sırt, boyun ve bacak olmak üzere farklı yerlerinde oluşan ağrıların azaltılması,
-
Kan dolaşımını olumlu yönde etkileyen müdahalelerle dolaşım sisteminin daha düzenli çalışmasının sağlanması,
-
Gerilen kasların gevşetilmesi ve rahatlatılması,
-
İlaç ile tedaviyi azaltıp egzersiz ve sıcak/ soğuk kompresler yardımıyla hastanın sağlığına kavuşturulması,
-
İltihap ve yanmaların giderilmesi,
-
Kondisyonun ve kasların güçlendirilmesi,
-
Fonksiyon kayıplarının giderilmesi,
-
Vücut hareketlerinin artırılması,
-
Duruş bozukluklarının giderilmesi ve önlenmesi.
Fizyoterapinin Faydaları Nelerdir?
Tıp dünyasında farklı branşlarda kullanılan ortak bir tedavi yöntemi olarak fizyoterapi, sağlık ve günlük hayat standartları açısından insanlara birçok fayda sağlıyor. Bu faydaların en başında hareket bozukluklarının giderilmesi yer alırken, fizyoterapinin diğer yararlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Gerek kan dolaşımı, gerek hareket bozukluğu nedeniyle oluşan uyuşma, karıncalanma, ağrı ve güçsüzlük hissini azaltarak yok eder. Kimyasal madde içeren ilaçlarla uygulanan tedaviler ile kıyaslandığında yan etkisi son derece az ve nadir olan bir tedavi yöntemidir.
Boş yere vücudu yoran tıbbi ilaç tedavileri ve cerrahi uygulamaların yapılmasını engeller. İlaç kullanımı ve ameliyatların tedavi edemediği durumlarda hastanın sağlığına kavuşmasını sağlayabilir. Mevcut hastalıkların kronik hale gelmesini engeller.
Hastalıkların ve hareket bozukluklarının ilerlemesini önler. Vücutta bulunan kas ve eklemlerin fonksiyonlarının artmasına yardımcı olur.
İlaçlara duyulan ihtiyacı azaltarak hastaların yaşam kalitesini artırır.
En Çok Kullanılan Fizyoterapi Yöntemleri Nedir?
Birçok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılan fizyoterapi yöntemlerinden bazıları hastalıkların tedavisinde daha kısa sürede daha etkili sonuç almayı sağlıyor. Bu bağlamda en çok kullanılan fizyoterapi yöntemlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkün...
- Yüzeysel Sıcak ve Soğuk Uygulaması
- Elektroterapi
- Egzersiz
- Kinezyolojik Bantlama
- Kuru iğneleme (Dry Needling)
- Ultrason
- Graston
- Spesifik Manuel terapi uygulamaları



